Overstapportaal Erfpacht
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Verantwoord gebruik
Doel en impact
In het overstapportaal is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor een overstap naar eeuwigdurende erfpacht. En voor erfpachters met AB 1994 kan behalve overstap ook een (eventuele verlengde) afkoop worden aangevraagd.
De aanvrager krijgt direct inzicht door een indicatie van de bijbehorende bedragen. Voor de berekening wordt een openbare formule gebruikt, op basis van openbare gegevens.
De aanvraag verplicht tot niets en kan op ieder moment geannuleerd worden. Na de aanvraag doet de gemeente via een medewerker een aanbieding (offerte) die de aanvrager kan accepteren via het Overstapportaal. Zodra de aanvrager deze aanbieding accepteert, ontstaat een wederzijds bindende overeenkomst tussen de gemeente en de erfpachter. Daarna wordt er volledig geautomatiseerd een opdracht aan de notaris verstuurd.
Afwegingen
Het gebruik van het overstapportaal heeft geen wettelijke gevolgen. Dit is pas op het moment dat een erfpachter de overeenkomst per notariële akte vastlegt bij de notaris. Het overstapportaal geeft de erfpachter de mogelijkheid om digitaal inzicht te krijgen wat een overstap ongeveer gaat kosten en om een aanvraag te doen en om eventueel een overeenkomst te sluiten.
Na het sluiten van de overeenkomst kan deze nog worden ontbonden als deze nog niet is vastgelegd in een akte. Er zijn uitzonderingsgevallen waarbij niet meer kan worden ontbonden.
Menselijke tussenkomst
Erfpachters krijgen in het overstapportaal de vraag of de getoonde gegevens kloppen. Zij krijgen de mogelijkheid om aan te geven wat er niet klopt (in een open tekstveld). Als we een aanbieding doen, is er altijd een medewerker betrokken om een aantal controles uit te voeren. Daarnaast doen we steekproeven om de kwaliteit te waarborgen. Een erfpachter kan altijd (ook achteraf) aangeven dat er iets niet klopt. Dit wordt door een medewerker bekeken en afgehandeld.
Risicobeheer
Het algoritme maakt uitsluitend gebruik van openbare gegevens (WOZ-waarde, door gemeenteraad vastgestelde BSQ, in het Kadaster opgenomen erfpachtbestemming).
Het risico is klein. Het algoritme verwerkt geen persoonsgegevens. Om een overeenkomst aan te gaan nemen we wel naam/adres/e-mailadres in de aanbieding (offerte) op.
Daarnaast is er een feedbackloop met de erfpachter. De erfpachter krijgt de vraag of de gegevens kloppen. Als dit niet het geval is, kan de erfpachter in een open tekstveld aangeven wat er niet klopt.
Er is een beveiligingsrisico bij het gebruik van DigID- gegevens. Hiervoor wordt jaarlijks de DPIA bijgewerkt, een audit uitgevoerd en een pen- en hacktest uitgevoerd.
Risicofactoren:
Persoonlijke data: naam (openbaar), adres (openbaar), e-mailadres.
Profiling (niet door de gemeente, maar bij een datalek): eventuele gegevens over openstaande (vervallen) facturen.
Wettelijke basis
Privaatrechtelijke contracten
Werking
Gegevens
1. DigID / e-Herkenning (koppeling van juiste erfpachtcontracten aan de juiste persoon via BSN- of kvk-nummer. Deze gegevens zijn niet zichtbaar voor medewerkers van de afdeling Erfpacht en Uitgifte).
2. Hermes (erfpachtgegevens, afkomstig uit de openbare erfpachtcontracten). Eventuele aanpassingen worden in Hermes handmatig bijgewerkt.
3. Kadaster (eigendomsinformatie, toegankelijk via Hermes. Deze informatie wordt tweewekelijks in Hermes ingelezen vanuit het Kadaster).
4. WOZ-gegevens (Belastingen van de Gemeente Amsterdam)
5. openstaande (vervallen) facturen (AMI)
Type data:
- Openbare data; en
- Persoonlijke data
Deze zijn niet in het algoritme verwerkt maar worden alleen gebruikt voor de identificatie of correspondentie.
Technische werking
Het Overstapportaal berekent de hoogte van de canon voor de eeuwigdurende erfpacht. De rekenformule is hier te vinden.
Op basis van de canon kan ook een afkoopsom berekend worden. De berekening van de afkoopsom en de formule hiervoor kunt u hier vinden.
De mate van nauwkeurigheid is hoog. Het is mogelijk dat in het Kadaster niet de juiste eigendomsgegevens verwerkt zijn of dat de BAG-adressen niet juist vermeld zijn. De erfpachter kan hiervoor altijd contact opnemen met de afdeling Erfpacht en Uitgifte om dit recht te zetten.
Leverancier
Link naar broncode
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- We willen graag op efficiënte en verantwoorde wijze informatie openbaar beschikbaar stellen aan de stad. Dit doen we door het geautomatiseerd herkennen en anonimiseren van privacygevoelige informatie in documenten.Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:28 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA, ...
- Status
- In gebruik
- Het algoritme haalt persoonsgevens uit afbeeldingen die openbaar gemaakt worden rondom meldingen in de openbare ruimte.Laatst gewijzigd op 26 juni 2024 om 19:10 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik