Terug naar alle algoritmes

Groslijst Systematiek Werken Flevoland

Selectiesystematiek voor het selecteren van de aannemers die uitgenodigd worden voor de meervoudig onderhandse aanbesteding van infrastructurele werken.

Laatst gewijzigd op 15 juli 2024 om 13:38 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Ruimte en infrastructuur

Begindatum

2020-09

Contactgegevens

info@flevoland.nl

Link naar bronregistratie

https://tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/207086/publicatie

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Het doel van het algoritme is het op een eerlijke manier selecteren van aannemers voor meervoudig onderhandse aanbestedingen. Impact: De impact op de bedrijven is een level-playingfield (Eerlijke kans om uitgenodigd te worden).

Afwegingen

Het algoritme heeft als voordeel dat het voor eerlijke kansen voor aannemers zorgt. Bevat geen nadelen en daarom een gerechtvaardigde inzet.

Menselijke tussenkomst

Binnen het proces wordt gebruik gemaakt van menselijke tussenkomst. De groslijst biedt een selectie, maar daadwerkelijke uitnodigingen worden door menselijke tussenkomst verstuurd. Ook is er de optie om tot een maximum van twee bedrijven handmatig te kiezen voor de selectie.

Risicobeheer

De software staat bij een externe partij, hierdoor is er een data overdracht met alle risico's van dien.

Wettelijke basis

Het proces wordt ingezet aan de hand van de Aanbestedingswet 2012. Deze stelt verplicht dat de selectie van marktpartijen bij onderhandse aanbestedingsprocedures op objectieve wijze wordt uitgevoerd. Tevens valt dit proces onder de Algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Dit is een algemene set geschreven en ongeschreven spelregels waaraan de overheid geacht wordt zich te houden, zoals het fair-play beginsel en het gelijkheidsbeginsel.

Links naar wettelijke basis

  • Aanbestedingswet 2012: https://wetten.overheid.nl/BWBR0032203/2022-03-02
  • Aanbestedingswet 2012: https://infomil.nl/vaste-onderdelen/onderwerpen

Werking

Gegevens

De selectiesystematiek maakt gebruik van verschillende gegevens. Allereerst zijn dit de informatie/contact gegevens van de ondernemingen en contactpersonen die de potentiële opdrachtnemers vormen. Dit zijn gegevens waaronder naam, adres, telefoonnummer, KVK-nummer, e-mailadres, etc. Om op de groslijst opgenomen te worden dienen de ondernemingen te voldoen aan de volgende geschiktheidseisen met daarbij behorende documenten/gegevens: Rechtsgeldig ondertekend Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA), Uittreksel handelsregister, Verklaring Belastingdienst Betalingsgedrag, Ingevulde en ondertekende gedragsverklaring aanbesteden (GVA), bezit van Certificaat CO2 prestatieladder trede 3, 1 referentie afgelopen 3 jaar per competentie overeenkomstig één of meerdere groslijsten, ISO 9001 Certificaat, bezit van een VCA*-certificering versie 2008/5.1, de onderneming moet beschikken over een door Justis uitgegeven gedragsverklaring aanbesteding (GVA) betrekking hebbende op de verplichte uitsluitingsgronden. Deze vereisten worden handmatig gecontroleerd of zij voldoen, en dienen als toetreding tot de groslijst/het selectieproces. Voor de ranking van de groslijsten wordt gebruik gemaakt van Better Performance (voorheen Past Performance) die is gekoppeld met de landelijke uniforme wijze en database van prestatiemeten door CROW Better Performance. Dit betreft de prestatievragenlijsten en landelijke score database van ondernemingen.

Technische werking

Het algoritme is een selectiesystematiek voor het selecteren van de aannemers die uitgenodigd worden voor de meervoudig onderhandse aanbesteding van infrastructurele werken. De selectiesystematiek werkt aan de hand van groslijsten. Op een groslijst staan alle ondernemingen die zich voor de lijst hebben aangemeld en die voldoen aan de geschiktheidseisen zoals het bezit van een vereist certificaat. Een onderneming wil gevraagd worden voor werken waar hij goed in is; de provincie Flevoland wil graag de voor het werk geschikte ondernemingen uitnodigen.


Om de juiste ondernemingen te kunnen selecteren is het van belang de inhoud van de opdracht te kennen. Per werk bepaalt de provincie Flevoland binnen welke groslijst of (bij een integrale opdracht) welke combinatie van groslijsten, de opdracht valt. Vervolgens wordt de opdrachtwaarde geraamd. Aan de hand van deze groslijsten, geschiktheidseisen en opdrachtwaarde, kunnen opdrachtnemers interesse tonen en daarmee in aanmerking komen voor een uitnodiging voor de aanbesteding. Van deze geïnteresseerde potentiële opdrachtnemers dient een selectie gemaakt te worden die daadwerkelijk een uitnodiging te krijgen. Om dit op een eerlijke manier te laten verlopen wordt gebruik gemaakt van een selectiesystematiek die ondersteund wordt met gegevens van Better Performance.


Better Performance (voorheen Past Performance) Better Performance meet en evalueert de prestaties tijdens de uitvoering van opdrachten aan de hand van CROW, de landelijke uniforme wijze van prestatiemeten. Deze prestatiemeting wordt uitgevoerd aan de hand van vragenlijsten die resulteren in een eindcijfer. Des te hoger het eindcijfer, des te hoger het cijfer op de ranking van de groslijst. De ranking per groslijst wordt verdeeld in ‘topbedrijven’ en ‘overige bedrijven’. Per groslijst bepaalt de provincie Flevoland hoeveel bedrijven een toppositie kunnen hebben, dat is afhankelijk van het aantal bedrijven op de groslijst. Het maximum aantal bedrijven met een toppositie is ca. 25% van het totaal aantal bedrijven op de groslijst. De minimale score voor toetreding tot de top-lijst is het cijfer 8. Beginnende ondernemingen die nog geen score hebben, doordat zij nog geen werk hebben uitgevoerd, krijgen automatisch een 7 toegewezen. Afhankelijk van de hoeveelheid te selecteren bedrijven, wordt een deel van de selectie uit de topbedrijven gekozen en een deel uit de overige bedrijven. Zo krijgen ook beginnende opdrachtnemers een kans om uitgenodigd te worden. Nadat de selectiesystematiek een selectie biedt, wordt het proces verder handmatig opgepakt, zoals het versturen van de uitnodigingen.

Leverancier

De externe leverancier van het algoritme is Qfact.