Energielabelgenerator (EP-Online)
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA, ...
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
- Wonen
- Ruimte en infrastructuur
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Verantwoord gebruik
Doel en impact
De energielabelgenerator genereert het afschrift van het energielabel (een pdf) op basis van de door een energieadviseur geregistreerde energieprestatie. Op het afschrift van het energielabel staan de belangrijkste indicatoren en kenmerken van de energieprestatie en een aantal aanbevolen verbetermaatregelen. De gebouweigenaar heeft het afschrift nodig bij verkoop, verhuur en oplevering, en publieke gebouwen vanaf een bepaalde grootte moeten het afschrift zichtbaar ophangen. Het doel van het energielabel is om eigenaren te informeren over de energiezuinigheid van een gebouw. Ook wil de overheid stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.
Afwegingen
Het proces: een vakbekwaam EP-adviseur doet in opdracht van de gebouweigenaar een opname in het gebouw om het energielabel te bepalen. De opname wordt daartoe in geattesteerde rekensoftware ingevoerd en deze rekensoftware berekent de energieprestatie-indicatoren en de labelletter. De (uitkomsten van de) berekening wordt door de energieadviseur in EP-Online geregistreerd, de nationale registratiedatabase van energielabels. Bij de registratie stuurt de rekensoftware een registratiebestand naar EP-Online met daarin alle gegevens die nodig zijn voor de registratie en voor het genereren van het afschrift van het energielabel. Het afschrift wordt door EP-Online gegenereerd op basis van de invoer en de rekenresultaten die zijn opgenomen in het registratiebestand. Hierbij wordt gebruik gemaakt van algoritmes.
Menselijke tussenkomst
Na het moment van registratie is er geen menselijke tussenkomst meer. De opname van het gebouw en de invoer in de rekensoftware door de energieadviseur is wel een menselijke handeling. Zie verder onder afwegingen.
Risicobeheer
Wettelijke basis
Besluit Bouwwerken Leefomgeving, afdeling 6.4. Energielabel
Omgevingsregeling, § 5.1.2. Energielabels
Links naar wettelijke basis
- Besluit Bouwwerken en Leefomgeving: https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0041297&&z=2024-08-01&&g=2024-08-01
- Omgevingsregeling: https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0045528&z=2024-10-01&g=2024-10-01
Toelichting op impacttoetsen
Er wordt 2 tot 3-jaarlijks een risico-analyse (IRAM) verricht. De DPIA uit 2017 wordt momenteel geüpdatet. Deze toetsen worden gedaan voor de registratiedatabase EP-Online in zijn geheel, waar de labelgenerator een onderdeel van is.
Impacttoetsen
- Data Protection Impact Assessment (DPIA)
- IRAM
Werking
Gegevens
De opbouw van het afschrift van het energielabel, inclusief formules, staat beschreven in een achtergronddocument. Dit document is openbaar beschikbaar in EP-Online, en met name bedoeld voor de vakbekwame adviseur ten behoeve van de uitleg richting de gebouweigenaar.
Technische werking
De technische werking staat beschreven in de achtergronddocumenten bij het energielabel.
https://ep-online.nl/
Onder het kopje Documentatie, zijn de documenten ‘Toelichting op energielabel utiliteitsbouw’ en ‘Toelichting op energielabel woningbouw’ te downloaden.
Leverancier
Soortgelijke algoritmebeschrijving
- In de rapportage van het digitaal rapportageformulier van de informatieplicht energiebesparing vullen bedrijven de EML in per locatie. In het digitale loket wordt op basis van de antwoorden bepaald of er wordt voldaan aan de energiebesparingsplicht . Dit door het genereren van een rubriceringscode .Laatst gewijzigd op 19 november 2024 om 12:41 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik