Duisternismonitor

Via een satelliet wordt duisternis gemeten en deze meetdata wordt via de Rijksuniversiteit Groningen beschikbaar gesteld in de Duisternismonitor. Het doel van deze monitor is om lichthinder en lichtvervuiling te verminderen.

Laatst gewijzigd op 9 april 2025 om 13:31 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Overige algoritmes
Impacttoetsen
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Natuur en milieu

Begindatum

2019-09

Contactgegevens

info@provinciegroningen.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Inzicht verkrijgen in het verloop van lichtuitstoot binnen de provincie Groningen. Door de data die de kaarten geven kan beleid aangepast worden. Hierbij wordt gestreefd naar het verminderen van de openbare verlichting om lichthinder (en het energiegebruik) te beperken. Daarbij moet rekening worden gehouden met de sociale en verkeersveiligheid.

Afwegingen

Zonder het gebruik van deze monitor, zouden de metingen meer handmatig moeten worden uitgevoerd, hetgeen minder efficiënt is.

Menselijke tussenkomst

De meetdata en de gegenereerde kaarten wordt altijd door een beleidsmedewerker geanalyseerd, voordat deze data wordt gebruikt voor het opstellen of wijzigen van beleid.

Risicobeheer

Door de hierboven genoemde menselijke tussenkomst wordt geborgd dat de data uit de duisternismonitor wordt geverifieerd voordat deze wordt gebruikt voor het opstellen of wijzigen van beleid.

Wettelijke basis

Omgevingswet

Werking

Gegevens

Satelliet-data

Technische werking

In de monitor worden verschillende satelietbeelden gebundeld, die resulteren in kaarten op basis waarvan beleid kan worden opgesteld of gewijzigd.

Leverancier

Rijksuniversiteit Groningen - Faculteit Sterrenkunde