Terug naar alle algoritmes

Jeugdgezondheidszorg

Gemeente Utrecht

Het monitoren van de ontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar.

Laatst gewijzigd op 12 juli 2024 om 9:58 | Publicatiestandaard 1.0
Publicatiecategorie
Impactvolle algoritmes
Impacttoetsen
DPIA, ...
Status
In gebruik

Algemene informatie

Thema

Zorg en gezondheid

Begindatum

-

Contactgegevens

algoritmeregister@utrecht.nl

Verantwoord gebruik

Doel en impact

We willen de ontwikkeling van Utrechtse kinderen tussen 0 en 4 jaar monitoren. Zodat we kunnen bijdragen dat ze op een gezonde en veilige manier opgroeien. Daarmee dragen we direct bij aan Gezond Stedelijk Leven in Utrecht.

Afwegingen

Resultaten Utrechts Uthiek Assessment: met deze monitoring op jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar dragen we direct bij aan de waarde Gezondheid. We hebben geborgd dat de gegevensverwerking voor deze monitoring in een afgeschermde en beveiligde omgeving plaatsvindt. Daarmee dragen we bij aan de waarden Privacy en Controle op technologie. De resultaten van deze monitoring worden geduid door de jeugdverpleegkundige in gesprek met de ouders van het kind. Hiermee geven we de ouders informatie en een concreet handelingsperspectief mbt de ontwikkeling van hun kind. Dit draagt bij aan de waarde Autonomie. In de vervolgstappen is er extra aandacht voor kinderen met een relatief grote achterstand. Daarmee dragen we bij aan de waarde Rechtvaardigheid.

Menselijke tussenkomst

Het algoritme (met directe impact op Utrechtse bewoners en diens leefomgeving) dient slechts als een informatiebron voor een medewerker, die op basis daarvan en de bijbehorende context van de situatie de juiste vervolgstap neemt. Dit uitgangspunt is opgenomen in ons Utrechtse kader Interne richtlijnen toepassing Algoritmen.

Risicobeheer

De Utrechtse data scientists, Informatie- en Procesadviseurs (IPA) en Decentrale Information Security Officers (DISO) binnen de gemeente Utrecht hebben, naast de direct betrokken medewerkers, een controlerende en monitorende rol bij de toepassing van het algoritme. Daarmee willen we voorkomen dat de volgende risico’s optreden:


- datalek door het openbaar beschikbaar stellen van persoonsgegevens van Utrechtse bewoners

- algoritme neemt geheel zelfstandig een besluit, zonder tussenkomst van een medewerker en zonder de duiding van de betreffende context van de situatie

- ‘function creep’ mbt data bij de toepassing van het algoritme, waardoor het algoritme een vertekend beeld geeft over wat er aan de hand is. Dit kan ontstaan doordat dezelfde soort data wordt gebruikt bij de toepassing van het algoritme, en dat gebruikt het algoritme als bevestiging voor datgene wat er als informatie uitkomt

Impacttoetsen

  • Utrechts Uthiek Assessment
  • Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Werking

Gegevens

De volgende gegevens mbt de ontwikkeling van het kind worden ondermeer gebruikt bij de toepassing van het algoritme:

- lengte kind

- gewicht kind

- informatie uit de vragenlijst over de voortgang van het kind