Terug naar alle algoritmes

Berekening van alimentatie

Met een berekening bepalen we de hoogte van de verplichte bijdrage aan de kosten van het dagelijks leven van een bijstandsgerechtigde ouder en/of kinderen. Hierbij houden we rekening met de situatie.

Organisatie
Gemeente Rotterdam
Thema
Veld niet ingevuld.
Status
In gebruik

Algemene informatie

Naam

Berekening van alimentatie

Korte omschrijving

Met een berekening bepalen we de hoogte van de verplichte bijdrage aan de kosten van het dagelijks leven van een bijstandsgerechtigde ouder en/of kinderen. Hierbij houden we rekening met de situatie.

Organisatie

Gemeente Rotterdam

Thema

Veld niet ingevuld.

Status

In gebruik

Begindatum

01-1990

Contactgegevens

TenV.wi@rotterdam.nl

Link naar publiekspagina

https://portal.ina-pfr.nl/

Publicatiecategorie

Overige algoritmes

Link naar bronregistratie

https://algoritmeregister.rotterdam.nl/p/Onzealgoritmes/53761720551953033

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Bijstand is altijd aanvullend op inkomensbronnen, waaronder ook alimentatie. Met het berekenen van alimentatie, kan de gemeente het inkomen aanvullen tot bijstandsniveau.
Er wordt een bijdrage berekend en opgelegd. Consequenties hiervan voor een Bubger kan zijn dat men een onderhoudsbijdrage moet gaan betalen.

Afwegingen

De berekening is door de herziening altijd up-to-date. INA wordt ook gebruikt door Rechterlijke macht en advocatuur.

Menselijke tussenkomst

Invoer van data in INA programma wordt gecontroleerd door kwaliteitsmedewerkers

Risicobeheer

De risico's zitten in de invoer en de omgang met de uitkomsten van de rekentool. Vaak zijn de gegevens van het moment van uit elkaar gaan niet beschikbaar, en wordt er gerekend met de huidige situatie

Wettelijke basis

Participatiewet

Werking

Gegevens

Veld niet ingevuld.

Technische werking

Als u scheidt van uw partner, dan kan het nodig zijn om afspraken te maken over de alimentatie. Dat kan bijvoorbeeld als de ene partner een baan heeft en de ander niet. Alimentatie is bedoeld voor levensonderhoud, zoals boodschappen, huur en zo meer meer, zodat de partner een eigen leven kan leiden. Alimentatie kan ook bedoeld zijn voor het onderhoud van kinderen.


Krijgt u bijstand van de gemeente? Dan is uw partner verplicht u geld te geven voor de kosten van levensonderhoud. Het kan dan zijn dat u hiervoor geen alimentatie heeft afgesproken of dat een rechter die heeft opgelegd. In dat geval wil de gemeente weten hoeveel geld u krijgt voor uzelf of het onderhoud van uw kinderen. Krijgt u geld voor onderhoud, dan kan het zijn dat de gemeente uw bijstandsuitkering verlaagt. U krijgt dan minder geld.


Om te weten hoeveel geld u krijgt van uw ex-partner, gebruikt de gemeente een instrument op de computer. Dat instrument heet INA. Is bekend hoeveel onderhoudsgeld u krijgt, dan kan de gemeente uw bijstandsuitkering aanpassen. Het algoritme van INA houdt daarbij rekening met uw inkomen, het aantal en de leeftijd van kinderen, en of u bijvoorbeeld veel of weinig huur of hypotheek moet betalen.


Verandert er iets aan uw situatie? Dan moet u dit zelf aan de gemeente doorgeven. De gemeente berekent dan opnieuw de hoogte van uw bijstand.

Leverancier

Sdu - INA Personen en Familierecht