Terug naar alle algoritmes

Algoritme subsidieregeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Het algoritme wordt gebruikt om voor alle aanvragen Tegemoetkoming Energiekosten geautomatiseerd een risicoinschatting te maken, voorafgaand aan een geautomatiseerde of handmatige verlening en uitbetaling van het voorschot.

Organisatie
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Thema
Economie
Status
In gebruik

Algemene informatie

Naam

Algoritme subsidieregeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Korte omschrijving

Het algoritme wordt gebruikt om voor alle aanvragen Tegemoetkoming Energiekosten geautomatiseerd een risicoinschatting te maken, voorafgaand aan een geautomatiseerde of handmatige verlening en uitbetaling van het voorschot.

Organisatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Thema

Economie

Status

In gebruik

Begindatum

04-2023

Contactgegevens

Via contactformulier: https://www.rvo.nl/onderwerpen/contact/formulier

Publicatiecategorie

Hoog-risico AI-systeem

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Met de inzet van het algoritme wordt het nemen van een besluit versneld, zodat zo veel mogelijk ondernemers op tijd subsidie kunnen krijgen. Het algoritme versnelt de besluitvorming voor de toekenning van een tegemoetkoming en het geeft een risicoduiding voor de handmatige stroom.

Afwegingen

De inzet van het algoritme bij TEK-aanvragen zorgt ervoor dat de aanvragen van ondernemers snel en doelmatig afgehandeld kunnen worden. Het grootste deel van de ondernemers heeft het geld snel op de rekening staan. Wanneer een aanvraag uitvalt naar handmatige controle, moet een medewerker de aanvraag beoordelen. In dat geval duurt het langer voordat er een beslissing wordt genomen over de tegemoetkoming, met als gevolg dat het geld later op de rekening van de ondernemer staat

Menselijke tussenkomst

Het risicomodel bepaalt van elke aanvraag het kwalitatieve en kwantitatieve risico; die factoren samen vormen de algemene risicocategorie. In het geval dat het algoritme een aanvraag als hoog risico aanmerkt, valt deze uit naar een handmatige controle door een medewerker. Bijvoorbeeld omdat het een hoog bedrag betreft, de aanvraag incompleet is, of omdat er aanwijzingen zijn voor misbruik of oneigenlijk gebruik. De aanvraag wordt dan klaargezet voor een menselijke beoordeling. Het algoritme geeft een advies mee aan de medewerker waar deze op moet letten, zoals gegevens die incompleet of tegenstrijdig zijn. Dit kan nuttig zijn: het advies helpt de medewerker om zich snel een beeld te vormen van de situatie. De medewerker bekijkt vervolgens de gehele aanvraag. De medewerker kan aanvragen vervolgens goedkeuren of afwijzen, eventueel na een nadere uitvraag om informatie. Een negatief besluit (geen of lagere subsidie) volgt daardoor niet uit het risicomodel maar altijd uit de beoordeling door een medewerker. Bij afwijking van het klantverzoek en bij subsidiebedragen boven een bepaalde grens gebeurt dit altijd via het vierogenprincipe.

Risicobeheer

Het risicomodel wordt ter goedkeuring voorgelegd aan een interdepartementaal samengestelde adviescommissie (rolling review) die de algemeen directeur RVO adviseert inzake de toepassing van het risicomodel. Pas nadat zij positief adviseren over het gebruik van het algoritme (of een wijziging daarop) wordt het algoritme in gebruik genomen.

Daarnaast wordt de technische werking van het algoritme uitgebreid getest, zowel bij ingebruikneming als tussentijds.

Wettelijke basis

Het algoritme wordt ingezet voor taken uit de Regeling Tegemoetkoming Energiekosten.

Links naar wettelijke basis

Wettelijke grondslag: https://wetten.overheid.nl/BWBR0047926/2023-03-21/0

Toelichting op impacttoetsen

DPIA is uitgevoerd

Werking

Gegevens

In het algoritme worden gegevens over omzet, energieverbruik, energie-aansluitingen, KvK-gegevens en gegevens uit de aanvraag van de ondernemer zelf gebruikt.

Technische werking

RVO zet een algoritme in als ondersteuning bij de beoordeling van aanvragen van ondernemers. Dit algoritme toetst of een aanvraag voldoet aan de voorwaarden die door de minister zijn gesteld. Dit wordt gedaan met behulp van een risicomodel: als een aanvraag binnenkomt bij RVO, wordt een inschatting gemaakt of de ondernemer daadwerkelijk recht heeft op de tegemoetkoming.

Hierbij vergelijkt RVO bijvoorbeeld de opgegeven informatie van de aanvrager met andere gegevens, zoals btw-aangiften bij de Belastingdienst en verbruikswaarden bij de netbeheerders.

Een aanvraag wordt automatisch goedgekeurd wanneer de aanvraag door het algoritme als laag risico is aangemerkt, bijvoorbeeld omdat het bedrag waarop de aanvrager aanspraak maakt laag is en er geen aanwijzingen voor misbruik of oneigenlijk gebruik zijn. In dat geval komt er geen medewerker meer aan te pas.